Thursday, 10 May 2012

PTPTN ---->MARA

ALHAMDULILLAH..^_^
Terima kasih ya Allah kerana permudahkan rezeki ku seharian ini..sem ini terlalu banyak rezeki yang tak terhingga...*_*...akhirnya dapat buat pinjaman MARA. Tapi proses yang terlalu banyak dan sulit dan sangat leceh buat hidup aku kacau bilau seminggu nih,berlari2x terkejar sampai tak sempat nak attend class...banyak perbezaan PTPTN dan MARA.Antaranya:

1) Tiada bunga pinjaman
2) Elaun sara diri setiap bulan rm700
3) Elaun perkakas RM600 sekali setahun
4) Kertas projek RM150 sekali setahun
5) Thesis RM300 sekali setahun
6) Perkakas rm200 sekali setahun

*Statement ini mengikut pengajian masing2x..*_*

kalau dapat 3.75 pinjaman ini akan menjadi biasiswa----kalau dapat 3.5 still dapat pengurangan bayaran balik--------kalau dapat below 3.5 STILL ada pengurangan..^_^


Sebagai contoh, my friends masa diploma pinjam rm54 k, but dia hanya perlu membayar rm 1250 sahaja..dan ada juga yang pinjam rm54 k dan hanya perlu membayar rm15k sahaja..apapun proses pengurangan bayaran balik ini perlu lah dilakukan dalam tempoh 2 tahun selepas tamat pengajian dan ianya bergantung pada CGPA anda..TQ MARA...LOVEEEEE  MARA..*_*


yeahh3x..saya seronok sangat3x..^_^



7 comments:

  1. salam nak tanya, if mara yuran dia bagi kat kita or msu dah potong sendiri.

    ReplyDelete
  2. first cek mara akn dmasukkan duit bulnn yg tertunggak dan pengajian,once kite tunaikan die akn deducted terus duit pngjian...next bayaran pengjian directly mara bg kat msu

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum, sis. Kina mcm mna nak apply Pinjaman Mara ni ek ... tq

    ReplyDelete
  4. wasalam..awk nk pinjm untuk dgree or diploma?nk pinjam mara buat mcm apply ptptn jga.tpi mara ade tarikh yg dibuka untuk apply online.kene tye admin uni bila mara dbuka untuj apply.sementra nk tggu mara dbuka..ambil checklist dkumrn yg perlu ade cam spm slip ic mak ayah smua amrk cop pengetia sekolah siap siap.pstu bila mara da buka apply online dan print out form tu n attach smua spporting document ne sent kat mara.then tggu feedback dri webste mara bjya or tidak.haa cntu la cter nye.:)gudluck

    ReplyDelete
  5. klau stdnt thun 2 sem.3 bleh ke lg apply? oh, mcm tu .. MARA apply on9 ek .. okay2 terima kasih dgn feedback sis .. :]

    ReplyDelete
  6. bole jep apply.depends pda ipt msing msing.akk apply msa sem 2.sem 1 ptptn.memang uni open mara pda stdent sem 1 sja tp kte apply je n at the end i still got for mara loan.. :)

    ReplyDelete
  7. sy baru sambung master research mode. bole tukar biasiswa tak nti pas habis pengajian?

    ReplyDelete